torsdag 5 augusti 2010

Minskningen av arbetslösheten Alliansens bästa valarbetare.

Regeringens politik med fokus på arbete fungerar. Efter krisen kommer nu allt snabbare fler i arbete. Allt färre är arbetslösa. Sverige utsattes för en tuffare internationell ekonomisk chock 2008 än de flesta andra i-länder. Icke desto mindre är återhämtningen på svensk arbetsmarknad nu både stark, stabil och tydlig sedan flera kvartal tillbaka, jämfört med andra EU-länder.

Allt detta enligt Statistiska Centralbyråns arbetskraftundersökning (AKU) för juni 2010 , som publicerats idag.

Arbetslösheten faller nu snabbare än tidigare och takten i förbättringen accelererar. Från april till maj och till juni månad föll arbetslösheten från 9,0 procent till 8,7 och nu till 8,1 procent (säsongrensat). Statistiken visar både en uppgång både i antalet sysselsatta och en nedgång av antalet arbetslösa, och både jämfört med för ett år sedan, och jämfört med maj 2010.

Allt fler personer deltar i arbetslivet på arbetsmarknaden. Arbetskraftsdeltagandet var 7000 fler i juni 2010 jämfört med maj månad, och 40 000 fler jämfört med för ett år sedan. Antalet sjukanmälda som stod utanför arbetsmarknaden minskar också. I juni 2010 var hela 62 000 färre personer sjukanmälda jämfört med juni 2009, och av den anledningen var registrerade som varande utanför arbetsmarknaden.

Uppgången i antal sysselsatta är 50 000 personer jämfört med juni 2009. Uppgången gäller över hela fältet: män, kvinnor och ungdomar.

Arbetslinjen fungerar. Alliansen vill fortsätta med jobbinriktningen av den ekonomiska politiken. Inga experiment med återgång till den gamla politiken som oppositionen förespråkar!

1 kommentar:

Knapsu sa...

"Sverige utsattes för en tuffare internationell ekonomisk chock 2008 än de flesta andra i-länder"

Rent trams! Sverige klarade sig bättre än de andra euroländerna. Exportindustrin gick relativt bra igenom krisen. Detta tack vare att vi har valt att behålla kronan.